Click for more products. Sulje
No produts were found.

Ällistyttäviä juonenkäänteitä ja visuaalista tyylittelyä – Park Chan-wook on aikamme lahjakkaimpia ohjaajia

Lähetetty1 Vuosi sitten
Suosikit0
Oldboy (2003)

Korealainen elokuva pureutui viimeistään vuonna 2020 koko maailman tietoisuuteen, kun Bong Joon-hon ohjaama Parasite voitti sensaatiomaisesti parhaan elokuvan Oscarin ja kolme muuta kultapystiä. Bong ei kuitenkaan ollut ensimmäinen korealainen elokuvantekijä, joka nousi kansainväliseen maailmanmaineeseen.

Park Chan-wook on jo reilut parikymmentä vuotta ollut Etelä-Korean ja koko Aasian merkittävimpiä elokuvantekijöitä. Etenkin vuoden 2003 Oldboy on monien elokuvafanien suosikki ja 2000-luvun sykähdyttävimpiä elokuvia.

Park on tyyliltään omintakeinen ohjaaja, jonka töissä usein nähdään leuat loksauttavia juonenkäänteitä ja shokeeraavia yksityiskohtia mustalla huumorilla maustettuna. Kaiken lisäksi Park on visuaalisen kerronnan mestari. Ei siis ihme, että hän on noussut nykyohjaajien parhaaseen A-sarjaan. 

Park syntyi vuonna 1963 Soulissa ja opiskeli ensin filosofiaa. Hän kiinnostui elokuvista ja toimi jonkin aikaa kriitikkona, mutta vaikututtuaan Alfred Hitchcockin Vertigosta hän päätti ryhtyä ohjaajaksi. Park ohjasi jo 1990-luvulla pari pitkää elokuvaa, mutta kumpikaan ei herättänyt erityistä huomiota. Vuonna 2000 ilmestynyt Joint Security Area oli suuri läpimurto, ja esimerkiksi Quentin Tarantino nosti sen suosikkielokuviensa joukkoon. Visuaalisesti näyttävä elokuva kertoo Etelä-Korean ja Pohjois-Korean rajalla tapahtuneesta välikohtauksesta, jota puolueeton upseeri ryhtyy tutkimaan. Joint Security Arean kaupallinen menestys antoi Parkille vapaat kädet seuraavaan elokuvaansa, josta tuli väkivaltainen kostotarina Sympathy For Mr. Vengeance (2002). Kekseliästä kuvakerrontaa käyttävä lohduton elokuva keräsi kehuja ympäri maailmaa, mutta harvinaisen rankka sisältö ei ollut kaikkien mieleen.

Myös Parkin seuraava elokuva Oldboy (2003) oli lohduton ja rankka kostotarina, mutta se sai kriitikoilta ja leffafaneilta lähes yksimielisesti ylistävän vastaanoton. Monien mielestä Oldboy on yksi kaikkien aikojen vaikuttavimmista elokuvista. Se kertoo miehestä, joka humalassa riehuttuaan herää oudossa sellissä, josta tulee hänelle pysyvä vankila. Vuosien vieriessä mies muuttuu verenhimoiseksi kostajaksi. Kymmenen vuotta myöhemmin Spike Lee ohjasi Oldboysta uusintaversion, joka sai ristiriitaisen vastaanoton. Alkuperäinen Oldboy on juuri tullut myös teattereihin uusintakierrokselle.

Park jatkoi kostoteemaa seuraavassakin elokuvassaan Lady Vengeance (2005), joka kertoo lapsen murhasta syyttömänä tuomittua naista. Lady Vengeance on Parkin epävirallisen kostotrilogian päätös. Kaikissa kolmessa elokuvassa päähenkilö kokee suunnatonta vääryyttä ja ryhtyy koston tielle, mutta tilanne kääntyy häntä itseään vastaan ällistyttävin kääntein.

Kostotarinoiden jälkeen Park vaihtoi lajityyppiä ja ohjasi mielisairaalaan sijoittuvan romanttisen komedian nimeltä I'm a Cyborg, But That's OK (2006). Se oli Parkin tyylille ominaisesti visuaalisesti näyttävä elokuva, mutta fantasiaa ja todellisuutta sekoittava tarina meni outoudessaan monilta yli hilseen. Seuraavaksi Park vaihtoi jälleen täysin toiseen lajityyppiin vampyyrielokuvalla Thirst (2009), joka sai selvästi paremman vastaanoton ja oli hitti Etelä-Koreassa.

Parkin seuraava liike oli siirtyä englanninkieliseen elokuvaan. Ridley ja Tony Scottin tuottama Stoker oli Hitchcock-vaikutteita sisältävä psykologinen jännäri, jossa näyttelivät muun muassa Mia Wasikowska, Matthew Goode ja Nicole Kidman. Siitä ei tullut toivottua kaupallista menestystä, mutta kriitikot olivat suopeita, vaikka elokuvasta puuttuukin Parkille ominainen luova hulluus. Ehkä syynä oli se, että Park ei ollut itse käsikirjoittamassa elokuvaa. Sen sijaan seuraava ohjaustyö The Handmaiden (2016) oli paluu Parkille ominaisiin aineksiin. 1930-luvun Koreaan sijoittuva eroottinen kolmiodraama oli visuaalisesti upea ja intensiivinen elokuva, joka yllätti katsojan monilla käänteillään. Seuraavaksi Park siirtyi television puolelle ja ohjasi brittiläisen televisiosarjan Pieni rumpalityttö (2018), joka perustuu John lé Carren vakoiluromaaniin. Tyylikäs ja koukuttava jännärisarja on lajityyppinsä ehdottomia valioita.

Parkin tuorein ohjaustyö on viime vuonna valmistunut Decision to Leave, joka palkittiin parhaasta ohjauksesta Cannesin elokuvajuhlilla. Tyylitellyssä draamajännärissä vuorikiipeilijä putoaa kalliolta kuolemaansa, ja uniongelmista kärsivä etsivä ryhtyy tutkimaan tapausta. Alkuvuodesta Suomen teattereihin saapunut Decision to Leave ilmestyy kesäkuussa blu-rayna Pohjoismaa tekstitettynä.

Jätä kommentti
Jätä vastaus

Settings

Valikko

Luo asiakastili ja tallenna omat suosikit

Kirjaudu sisään

Luo asiakastili luodaksesi omia elokuvalistoja.

Kirjaudu sisään

Ole hyvä ja kirjaudu

Kirjaudu sivulle