Click for more products. Sulje
No produts were found.

Helen Mirren – tutkainta vastaan potkiva kansallisaarre

Lähetetty1 Vuosi sitten
Suosikit0
Herkullinen elämä (2014)

Onneksi kaikkiin sääntöihin on poikkeuksia. Helen Mirren on pitkän uran tehnyt näyttelijä, joka monipuolisella urallaan nousi jopa seksisymboliksi kypsällä iällä. Toisaalta, esiintyihän hän uransa alkupuolella eroottisessa elokuvassa – tosin hän ei etukäteen ollut tietoinen siitä, kuinka härskiksi elokuva matkalla muuttuisi.

 

Moni julkisuuden henkilö olisi kiinnostava pelkästään syntyperänsä vuoksi, jos olisi kuningatar Viktorialle työskennelleen työläissuvun ja maanpakoon joutuneen venäläisaristokraattiperheen jälkeläisiä. Heinäkuussa 78 vuotta täyttävän Helen Mirrenin ura on ollut niin rikas, kattava ja monipuolinen, että jättää moisen trivian varjoonsa.

Näyttelemisen Mirren aloitti jo lapsena koulujensa tuotannoissa ja pääsi 18-vuotiaana jäseneksi nuorisoteatteriin. Hän sanoo siellä parikymppisenä tekemänsä Kleopatran roolin käynnistäneen uransa. Sen myötä hän sai arvostetun agentin ja kutsun kuuluisaan Royal Shakespeare Companyyn.

Samoihin aikoihin, vuonna 1967, hän alkoi esiintyä myös niin valkokangas- kuin tv-elokuvissa – mikä tarkoittaa, että Mirrenin leffaura on kattanut jo seitsemän eri vuosikymmentä! Melko usein hänen elokuvansa edustivat Shakespearea tai muita klassikkonäytelmien sovituksia.

1970-luvulla Mirren oli jo tunnettu, lavaa hallitseva teatterinäyttelijä. Niinpä hän oli Penthousen haluamien näyttelijöiden listalla muun muassa Malcolm McDowellin ja Peter O'Toolen kanssa, kun miestenlehti ryhtyi tuottamaan roomalaiskeisari Caligulasta kertovaa historiallista spektaakkeliaan. Spektaakkeli Caligulasta tulikin – lähinnä kaoottisessa merkityksessä, kun ohjaajat ja käsikirjoittajat taistelivat tuottajien kanssa, ja mukaan kuvattiin myöhemmin pornokohtauksia. ”Mielenkiintoinen sekoitus taidetta ja sukupuolielimiä”, kuittasi Mirren myöhemmin osallistumistaan kulttimaineeseen nousseeseen vuoden 1979 elokuvaan.

Uran kannalta tärkeämpi oli vuoden 1980 The Long Good Friday – Pitkä perjantai, joka oli hänen lopullinen läpimurtonsa valkokangaspuolella. Vuonna 1981 hän antoi karismansa pahan palvelukseen näyttelemällä Morganaa elokuvassa Excalibur: sankarin miekka. Palkkioksi löytyi poikaystävä Sir Gawainia esittäneestä aloittelevasta näyttelijästä, Liam Neesonista.

Mirrenin muita tunnettuja elokuvia 1980-luvulta ovat muun muassa 2010, Valkeat yöt – josta löytyi edelleen rinnalla seisova aviomies, ohjaaja Taylor HackfordMoskiittorannikko sekä erityisesti Peter Greenawayn Kokki, varas, vaimo ja rakastaja, jossa hän esitti vaimoa. 1990-luvulla odottivat kuitenkin jo uudet virstanpylväät.

Uusi vuosikymmen alkoi Paul Schraderin rikollisen aliarvostetulla, mainion tunnelmallisella jännitysdraamalla Muukalaisia Venetsiassa. Vuoden 1994 Hullu kuningas toi Mirrenille hänen ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa kuningatar Charlotten roolista. Uusi aluevaltaus tapahtui myös tv:n puolella, kun Mirren sai esitettäväkseen etsivä Jane Tennisonin roolin Lynda La Planten luomassa Epäilyksen polttopiste -sarjassa. Moninkertaisesti palkittu rooli viimeistään teki näyttelijättärestä tutun kotikatsomoissakin.

2000-luvun alusta tuli Mirrenille hittiputki valkokankaallakin. Robert Altmanin vuoden 2001 murhamysteeridraama Gosford Park toi heti alkuun Mirrenille toisen Oscar-ehdokkuuden sivuosasta. Vuonna 2003 seurasi hyvänmielen pikkuhitti Kalenteritytöt, jossa kotirouvat päättävät hyväntekeväisyystarkoituksessa tehdä nakukalenterin Mirrenin estottoman hahmon johdolla.
Vuoden 2006 The Queen toi ansaitusti pääosa-Oscarin kuningatar Elisabet II:sta esittäneelle Mirrenille. Tässä vaiheessa tähdestä oli tullut myös seksisymboli tai ainakin ”hottis” – todisteena viimeistään vuoden 2007 Oscar-gaala, jossa Will Ferrell ja Jack Black flirttailivat hänen kanssaan. Onhan Mirren näyttävä nainen, mutta ennen kaikkea hänessä on homssuisemmissakin rooleissa ja myös siviilissä sellaista tähden karismaa ja glamouria, joka sähköistää yli ulkonäkökysymystenkin.

Mirrenin filmografiaan alkoi yhä enemmän hiipiä komediallisia ja toiminnallisia rooleja ja fantasiaelokuvia. Tuohon aikaan niitä edustivat muun muassa National Treasure: Salaisuuksien kirja ja Mustesydän. Toki hän edelleen teki paljon vakaviakin elokuvia, kuten vuoden 2009 poliittinen jännäri State of Play.
Vuosikymmen päättyi Mirrenille toistaiseksi viimeisen Oscar-ehdokkuuden tuoneeseen, Leo Tolstoin elämästä kertovaan The Last Stationiin. 2010 luvulla Mirrenin jatkoi tosielämän ihmisten näyttelemistä ja toimintafranchiseissa esiintymistä.

Ensin mainittuja edustavat Hitchcock (2012), jossa  Mirren esitti kuuluisan ohjaajan työ- ja siviilielämän muusaa Alma Revilleä, Phil Spector, syytön vai syyllinen?, jossa hän on murhasta syytetyn musiikkituottajan asianajaja, Kultainen nainen, jossa hän esitti natsien varastamaa perheensä taideaarretta takaisin haluavaa naista, sekä Trumbo, jossa Mirren on kuuluisa juorutoimittaja Hedda Hopper.
Mirrenin vetovoimaa hyödyntäviä franchise-elokuvia ovat tietysti Fast & Furious -hurjastelut ja niiden spin-offit. Mirren on Luke Evansin, Jason Stathamin ja Vanessa Kirbyn esittämien Shaw'n sisarusten hämäräperäistä äiti sarjan osissa kahdeksan ja yhdeksän sekä Hobbs & Shaw'ssa. Lisäksi Mirren esiintyi Bruce Willisin ja John Malkovichin rinnalla eläkkeeltä takaisin toimintaan pakotettuna ex-agenttina Warren Ellisin sarjakuviin perustuvissa toimintakomedioissa RED ja RED 2.

Muita Mirrenin 2010-luvun maininnan arvoisia elokuvia ovat muun muassa Graham Greenen kirjaan perustuva hieno jännitysdraama Brighton Rock, kilvoittelevista ravintoloitsijoista kertova, Lasse Hallströmin ohjaama Herkullinen elämä sekä sotilasjännäri Eye in the Sky.

Tällä hetkellä Helen Mirren on ajankohtainen DC:n Shazam! Fury of the Gods -supersankarileffan pääpahiksena ja Yellowstone-suoratoistosarjan spin-offista 1923, jossa hän näyttelee Harrison Fordin rinnalla. Kohta Mirren on nähtävissä Fast & Furious X:ssä, ja julkaisua odottavat myös Israelin pääministeristä kertova Golda sekä Anton Corbijnin rikosdraama Switzerland , jossa Mirren on kirjailija Patricia Highsmith.

Vaikka Helen Mirrenin ansioluettelosta poistaisi kymmenet ääniroolit (keväällä ilmestyvässä Barbiessa hän toimii kertojaäänenä) ja tv-sarjat, hänen tv- ja teatterielokuviensa määrä huitelee lähes sadassa. Vaikka mukaan mahtuu tietysti myös huteja, kuten uudelleenfilmatisointi Arthur tai löperösentimentaalinen Kaikenkattava kauneus, yleensä arvioissa muistetaan aina nostaa Mirrenin roolisuoritus elokuvan kuin elokuvan kantavana voimana.

Jätä kommentti
Jätä vastaus

Settings

Valikko

Luo asiakastili ja tallenna omat suosikit

Kirjaudu sisään

Luo asiakastili luodaksesi omia elokuvalistoja.

Kirjaudu sisään

Ole hyvä ja kirjaudu

Kirjaudu sivulle