Click for more products. Sulje
No produts were found.

Emma Stone – Nuorisoelokuvien sivurooleista arvostetuksi huippunäyttelijäksi

Lähetetty4 Kuukaudet sitten
Suosikit0
Poor Things (2023)

Emma Stone on tämän hetken puhutuimpia näyttelijöitä. Stone on päässyt siihen harvinaislaatuiseen asemaan, jossa hän on sekä suuren yleisön että kriitikoitten suosikki, mistä on osoituksena tuore Golden Globe -palkinto kehutusta Poor Things -elokuvasta.

Teinikomedialla Easy A läpimurron tehnyt Stone on kulkenut pitkän matkan nuorisoelokuvista aikuisten draamojen juhlituksi tähdeksi.

Kaikki tuntuvat puhuvan nyt Emma Stonesta. Hänen mieleenjäävä roolinsa Poor Things -elokuvassa on monien mielestä jo varma Oscar-ehdokas ellei jopa kultapystin voittaja. Yorgos Lanthimosin ohjaustyö on alkuvuoden kiitellyin elokuvatapaus, ja Emma Stone on elokuvan ehdoton tähti.

Stone syntyi 6. marraskuuta vuonna 1988 Yhdysvalloissa Scottsdalen kaupungissa, joka kuuluu Arizonan osavaltioon. Hänellä on ruotsalaiset sukujuuret, ja hänen isoisänsä oli alun perin nimeltään Sten. Hänellä on myös saksalaista, englantilaista, skotlantilaista ja irlantilaista sukutaustaa.

Stone aloitti näyttelijäuran jo lapsena esiintyen monenkirjavissa näyttämötuotannoissa, ja hän opiskeli myös laulamista keskittyen jonkin aikaa musiikkiteatteriin. Vähitellen hän sai pikkuosia televisiosarjoissa. Ensimmäinen näkyvämpi rooli nähtiin vuoden 2007 hittikomediassa Superbad, jossa 19-vuotias Stone esitti Jonah Hillin ihastuksen kohdetta nimeltä Jules. Superbadin myötä Stone alkoi saada lisää elokuvarooleja, ja Saturday Night Magazine -julkaisu otti hänet mukaan listatessaan vuoden 2008 nousevia tähtiä. Vuonna 2009 hänet nähtiin jo kolmessa pitkässä elokuvassa, joista kauhukomedia Zombieland nousi isoksi hitiksi. Siinä hän esitti keskeistä roolia Jesse Eisenbergin, Woody Harrelsonin ja Abigail Breslinin rinnalla.

Varsinainen suuri läpimurto tuli seuraavana vuonna teinikomedialla Easy A. Siinä Stone esittää kilttiä tyttöä nimeltä Olive, jonka valhe neitsyyden menettämisestä johtaa yhä hullunkurisimpiin tilanteisiin. Pienen budjetin tuotanto keräsi 75 miljoonan dollarin lipputulot, ja Stonen raikas roolisuoritus sai kriitikot hullaantumaan. Hän saikin elokuvasta ensimmäisen Golden Globe -ehdokkuutensa. MTV Movie Award -gaalassa tuli palkinto parhaasta komediasuorituksesta.

Stone halusi esittää kypsempiä rooleja, ja hänet nähtiin nuorena kirjailijanalkuna 1960-luvun Mississippiin sijoittuvassa draamaelokuvassa Piiat (2011). Yhdysvaltain mustien asemaan kantaa ottava Piiat oli suuri yleisö- ja arvostelumenestys ja Stonen siihenastisen uran eniten lipputuloja tuottanut elokuva.

Vaikka Stone halusi päästä irti kepeistä tyttöystävien rooleista, joita hänelle uran alussa tarjottiin, hän ei voinut vastustaa seuraavaa elokuvatarjousta. Hän kieltäytyi roolista rikoskomediassa 21 Jump Street ja teki sopimuksen vuoden 2012 elokuvasta The Amazing Spider-Man, jossa hän esitti Hämähäkkimiehen tyttöystävää Gwen Stacya. Hän oli mukana myös jatko-osassa The Amazing Spider-Man 2 (2014). Supersankarielokuvien välissä hänet nähtiin rikoselokuvassa Gangsterisota (2013).

Vakavampia töitä oli kuitenkin tulossa toisen Spider-Man-elokuvan vanavedessä. Woody Allenin romanttinen draamakomedia Magic in the Moonlight (2014) ja Alejandro González Iñárritun omaperäinen ohjaustyö Birdman (2014) muistuttivat, että Stone on ennen kaikkea lahjakas näyttelijä, joka kykenee monipuolisiin rooleihin.

Vielä isompi menestys oli kuitenkin vielä edessä. Damien Chazellen elokuvassa La La Land (2016) Stone sai käyttää hyväksi kykyjään myös laulajana. Musikaalissa esiintyminen oli ollut Stonen unelma jo pitkään, ja hän pääsikin vuosina 2014–2015 Cabaretin päärooliin Broadwaylla. Elokuva La La Land oli sille luonnollinen jatke. Musikaalirooli aloittelevana näyttelijättärenä sai aineksia Stonen omista kokemuksista, ja se toi hänelle Oscar-palkinnon parhaasta naispääosasta.

Mitä näyttelijä voi tehdä voitettuaan kaikkien himotun Oscar-patsaan 29-vuotiaana? Stone ei ainakaan menettänyt kunnianhimoaan. Siitä kertoo roolivalinta Yorgos Lanthimosin elokuvassa The Favourite (2018). Kreikkalainen Lanthimos, joka tunnetaan muun muassa elokuvista Dogtooth (2009) ja The Lobster (2015), on maailman omaperäisimpiä nykyohjaajia, mutta hän on Hollywoodin näkökulmasta outolintu, joka tekee epäkaupallisia eurooppalaisia taide-elokuvia. Siitä huolimatta Stone lähti mukaan Lanthimosin historialliseen draamaan, josta tuli yllättäen myös kaupallinen menestys – ehkä juuri Stonen myötävaikutuksella. Uudella elokuvallaan Poor Things Stone on jatkanut yhteistyötä Lanthimosin kanssa.

Yhteistyö on nyt kantanut hedelmää jo kahdessa elokuvassa, sillä mielikuvituksellinen Frankensteinin hirviö -tarinan muunnelma on kerännyt ylistävät arviot. Stone esittää elokuvassa Bellaa, jonka elottoman ruumiin Willem Dafoen esittämä tiedemies herättää takaisin henkiin.

"Meidän välillämme on yhteys ja pystymme kommunikoimaan puhumatta tai selittelemättä liikoja", Lanthimos kertoi Episodin haastattelussa tammikuussa 2024.

Saako Stone Poor Thingsistä jo toisen Oscar-palkintonsa parhaasta naispääosasta? Sitä Stone ei ehkä edes tarvitse, sillä hän on jo osoittanut olevansa suuri elokuvanäyttelijä, jota ohjaa todellinen kunnianhimo ja lahjakkuus. Hän on päässyt asemaan, jossa ei enää tarvitse uhrata ajatuksia palkinnoille tai lippukassadollareille.

Jätä kommentti
Jätä vastaus

Settings

Valikko

Luo asiakastili ja tallenna omat suosikit

Kirjaudu sisään

Luo asiakastili luodaksesi omia elokuvalistoja.

Kirjaudu sisään

Ole hyvä ja kirjaudu

Kirjaudu sivulle