Click for more products. Sulje
No produts were found.

Ihana Emma Thompson paljastaa kaiken

Lähetetty1 Vuosi sitten
Suosikit0
Good Luck to You, Leo Grande (2022)

31 vuotta epätyydyttävää seksiä lähetyssaarnaaja-asennossa. Se kuusikymppiselle Nancy Stokesille jäi käteen avioliitostaan. Miehensä kuoleman jälkeen hän päättää kokea kaiken, mistä on jäänyt paitsi ja pestaa nuoren seksityöläisen toteuttamaan pitkää listaa asioista, joita haluaa kokea. Kaikkea hyvää, Leo Grande on sydämellinen ja hauska komedia, joka puhuu asioista niiden oikeilla nimillä. Nancyn roolin esittää Emma Thompson, Britannian lahja maailmalle.

Lontoossa vuonna 1952 syntynyt Emma Thompson tuntui tupsahtavan tyhjästä suoraan huipulle, kun hän 1990-luvun alussa alkoi näkyä kehutuissa ja palkituissa draamaelokuvissa. Hänen uransa pohjautuu kuitenkin 1970- ja 1980-luvuille ja brittiyliopistojen komediaperinteisiin.

Koomikko Stephen Fryn viihdyttävistä omaelämäkerroista, erityisesti Fryn aikakirjat -teoksesta voi lukea Cambridgen yliopiston opiskelijateatterista, joka saattoi yhteen monia vähän myöhemmin brittiläistä viihdealaa mullistavia nuoria tekijöitä. Fry kiinnitti huomiota lahjakkaaseen nuoreen komedienneen, Emma Thompsoniin, joka oli liittynyt yliopiston perinteikkääseen sketsikomediateatteriin sen ensimmäisenä naisjäsenenä ja osoittautui myös hyväksi vitsien käsikirjoittajaksi. Hänen kauttaan Fry tapasi muun muassa Hugh Laurien, jonka kanssa teki myöhemmin useita komediasarjoja.

Moni seurueen nuorista koomikoista päätyi tekemään sketsisarjoja brittiläiseen televisioon, ja kolmikko Thompson, Fry ja Laurie väsäsivät niitä yhdessä ja erikseen. Thompsonin läpimurroksi muodostui kuitenkin 1930-luvun musikaalinäytelmä Me and My Girl, jonka Fry sovitti hitiksi vuonna 1985.

Ystävyyksien ja lemmensuhteiden tiivistämät tv-piirit johtivat kahteen muuhun hedelmälliseen kohtaamiseen. Yksi suosittujen brittisarjojen kirjoittajista oli Richard Curtis, joka pitkien elokuvien pariin siirtyessään antoi myös Thompsonille ensimmäisen ison elokuvaroolin vuoden 1989 Pitkä jenkki -komediassa Jeff Goldblumin rinnalla. Pari vuotta aikaisemmin Thompson oli näytellyt tv:n minisarjassa Fortunes of War ja hänen roolihahmonsa puolisosta, Kenneth Branaghista, tuli myös hänen elämänkumppaninsa.

Branaghin kanssa Thompson teki niin hiteiksi muodostuneita Shakespeare-sovituksia kuten Kuningas Henrik V ja Paljon melua tyhjästä, tyylikkäitä jännäreitä kuten Murha menneisyydestä ja draamakomedioita kuten Peterin ystävät, jossa nähtiin myös heidän ystävänsä Stephen Fry. Kun elokuvia ilmestyi putkeen, joskus jopa vuoden sisällä, ei ihme, että Amerikoissa pariskuntaa alettiin kutsuttiin jopa uudeksi brittiläiseksi maihinnousuksi.

1990-luvulle tultaessa tapahtui taas kohtaaminen, joka lopullisesti sinetöi niin Thompsonin kaupallisen menestyksen, kriittisen arvostuksen ja täydellisen roolihahmon. 

Tuottaja Ismail Merchantin ja ohjaaja James Ivoryn E.M. Forster -sovituksista oli tullut jo ilmiö vain kahden elokuvan jälkeen. Thompson sai Ivoryn suostumaan koe-esiintymiseen kuullessaan suunnitelmista filmatisoida Talo jalavan varjossa. Hän sai roolin yläluokkaisen perheen kuvioihin saapuvana modernina ja älykkäänä naisena. Elokuvasta tuli yhdeksän Oscar-ehdokkuuden hitti. Kolmesta realisoituneesta palkinnosta yksi meni Thompsonin naispääosalle.

Talo jalavan varjossa vakiinnutti Thompsonin valkokangasimagon fiksuksi, ympäristöään tarkkailevaksi ja syvästi tuntevaksi naiseksi, joka tahdonvoimallaan tukahduttaa omia tunteitaan. Sitä saatiin hyvin pian lisää, kun seuraavana vuonna ilmestyi Pitkän päivän ilta, jossa aristokraattista isäntää palvelevat Thompson ja Anthony Hopkins kiertelevät ja kaartelevat toisiaan. Myös siitä tuli Thompsonille Oscar-ehdokkuus, joka hänen olisi ehdottomasti pitänyt voittaa. Niin loistavia niin elokuva kuin Thompsonin ironisen hillitty roolisuoritus ovat. No, ainakin samassa gaalassa hän oli myös sivuosaehdokkaana Isän nimeen -elokuvasta.

Thompsonin menestys vain jatkui, kun häntä pyydettiin käsikirjoittamaan Ang Leen sovitusta Jane Austenin Järki ja tunteet -klassikosta. Pestin Thompson sai omaa nimeään kantaneeseen tv:n komediasarjaan kirjoittamiensa sketsien perusteella!

Jälleen yhden pääosaehdokkuuden ohella Järki ja tunteet toi Thompsonille Oscarin sovitetusta käsikirjoituksesta. Fanin näkökulmasta yksi elokuvan oleellisimpia anteja on kuitenkin se, että se teki Thompsonista valkokankaan parhaita itkijöitä. Jos tarvitsee tunnedopamiineja, täytyy vain YouTubesta sen loppukohtaus, jossa Thompsonin esittämän rakkaudesta räytyvän, viktoriaanisen hillityn hahmon romahdus. Kohtauksen sisäänpäin kääntyvän itkuversion voi nähdä Richard Curtisin moderniksi jouluklassikoksi muodostuneessa Rakkautta vain -elokuvassa. Thompson on todennut, että hänellä oli kokemusta makuuhuoneessa itkemisestä vain palatakseen muiden ihmisten pariin hauskaa pitämään, eikä ole vaikea kuvitella sen liittyneen eroon uskottomasta Branaghista.

Thompsonia yritettiin vokotella lopullisesti Hollywoodiin vuoden 1998 poliittisen satiirin Primary Colors jälkeen. Häntä ei kuitenkaan houkutellut suojeltu elämä muurien suojassa, ja tultuaan äidiksi uuden puolisonsa kanssa hän on 2000-luvulla keskittynyt perheeseensä jakaen aikaansa hittien ja henkilökohtaisten projektien välillä.

Ensin mainittuihin kuuluvat ehdottomasti Harry Potter -elokuvat, joissa hän esitti Azkabanin vangista lähtien ennustamista opettavaa professori Sibylla Punurmiota, sekä Men in Black -tieteisseikkailut, joissa hän on pomottanut alienasioita hoitavia agentteja. Jälkimmäisiä etenkin taianomaisesta Nanny McPhee -lastenhoitajasta kertovat kaksi elokuvaa. Thompson on muutenkin kunnostautunut lapsiyleisön asialla: hän on kirjoittanut pari lastenkirjaa ja jälkituotannossa on Roald Dahlin kirjaan perustuva Matilda-musikaali.

2000-luvulla Thompson on tehnyt päärooleja harvakseltaan, ennemmin hän on vilahdellut vanhojen tuttujen tuotannoissa. Hänen roolinsa ovat silloinkin olleet herkullisia, kuten An Educationin koulunjohtaja, Merirosvoradion naukkaileva äiti, Johnny English iskee jälleen -komedian pääministeri tai Bridget Jones's Baby -elokuvan lääkäri. Viimeksi mainittu kuuluu myös Thompsonin käsikirjoitus- ja tuotantoprojekteihin.

Jos elokuva on kiinnostava, Thompsonin on saanut suostuteltua isompaankin rooliin, kunhan se mahdollistaa hampaiden upottamista kunnon hahmoon. Tällaisia suorituksia ovat muun muassa hahmojaan tappamaan tuppaava ja yhden heistä tosielämässä kohtaava kirjailija ihastuttavassa Aidosti outoa -elokuvassa tai uuteen ihmissuhteeseen hapuillen uskaltautuva keski-ikäinen nainen Kerran vielä, Harvey -elokuvassa. Molemmissa hän näyttelee Dustin Hoffmanin kanssa. Ehdottomasti mainitsemisen ja katsomisen arvoisia ovat myös Maija Poppasen luoja hurmaavassa Disney-fiktiossa Saving Mr. Banks, Late Night -elokuvan käsikirjoittajatiimiään pompottava keskusteluohjelman vetäjä sekä 101 dalmatialaista -animaation ”esiosa” Cruella, jossa hän juhlittuna muodin luojana ottaa yhteen Emma Stonen esittämän nuoren tulokkaan kanssa.

Thompsonista tuntuu olevan mahdotonta saada irti huonoa suoritusta. Jopa umpihölmössä romanttisessa komediassa The Love Punch, jossa Thompsonin ja Pierce Brosnanin esittämät ex-puolisot ryhtyvät juonittelemaan takaisin kieron liikemiehen kavaltamia eläkerahojaan, hän on täysin ihastuttava ikääntymisen kanssa juuri ja juuri sujut olevana, hieman surullisena naisena, joka saa tilaisuuden revitellä.

Tosin, roskaväkeä Thompsonista ei helpolla saa. Robert Carlylen esikoisohjauksessa The Legend of Barney Thompson hän on Carlylen hahmon alkoholisoitunut, nihilistinen äiti, mutta kaikesta näkee, että kyseessä on upeasti ulkoisesti koostettu roolisuoritus, mutta pakkelin takana on silti hienostunut Emma Thompson.

Arvokkaasti vanhentunut, paljon tunneälyä omaava fiksu mutta hauska nainen, joka tapaa tukahduttaa omia tunteitaan ja tarpeitaan muiden vuoksi... On kuin kaikki Thompsonin roolit olisivat valmistelleet häntä hänen rohkeimpaan elokuvaansa Kaikkea hyvää, Leo Grande. Ronskista aiheestaan huolimatta se on samastuttava, empaattinen ja seksipositiivinen. Juuri sellainen elokuva, jollaista maailma nyt tarvitsee.

Maailma tarvitsee Emma Thompsonin.

Emma Thompsonin ja Peaky Blinders -sarjasta tutun Daryl McCormackin Kaikkea hyvää, Leo Grande elokuvateattereissa 9. syyskuuta alkaen.

Jätä kommentti
Jätä vastaus

Settings

Valikko

Luo asiakastili ja tallenna omat suosikit

Kirjaudu sisään

Luo asiakastili luodaksesi omia elokuvalistoja.

Kirjaudu sisään

Ole hyvä ja kirjaudu

Kirjaudu sivulle