Click for more products. Sulje
No produts were found.

Oscar-ennätyksetkin on tehty rikottaviksi

Lähetetty1 Vuosi sitten
Suosikit0
The Fabelmans

Oscar-ennätyksetkin on tehty rikottaviksi – Filmihullu listasi tuoreimpia

 

Oscar-gaalassa palkitaan edellisvuoden parhaita suorituksia elokuvan alalla. Elokuvafanit veikkaavat ja kannustavat omia suosikkejaan kuin urheilukisoissa ikään. Urheilun tapaan myös Oscareissa tehdään jatkuvasti uusia ennätyksiä, niin nytkin. Ennätystehtailun ohella vuoden 2023 ehdokkuusasettelussa rikottiin myös vanhoja raja-aitoja.

 

Eniten ehdokkuuksia keräsi ehkä hieman yllättäen omalaatuinen, hauska ja viihdyttävä tieteisfantasia / perhedraama Everything Everywhere All at Once. Sen tekijät, myös kollektiivisella Daniels-nimellä tunnetut Daniel Kwan ja Daniel Scheinert vastasivat myös vähintään yhtä oudosta vuoden 2016 Swiss Army Manista.

EEAaO:n yksitoista ehdokkuutta eivät kuitenkaan ole vielä ennätys. Kolme elokuvaa on saanut huikeat 14 ehdokkuutta: Kaikki Eevasta (All About Eve, 1950), Titanic (1997) ja La La Land (2016). Jos EEAaO sen sijaan voittaa kaikki ehdokkuutensa, se nousee tasoihin voittoennätystä pitävien elokuvien Ben-Hur (1959), Titanic ja Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu kanssa. Viimeksi mainittu muuten pitää hallussaan isoimman pöydänpuhdistajan titteliä voitettuaan kaikki ehdokkuutensa.

Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei ehdokkuuksien määrä ole autuaaksi tekevä asia. Viime vuonna The Power of the Dog sai peräti kaksitoista ehdokkuutta, mutta lopulta ainoastaan Jane Campion (Piano, 1993) voitti siitä parhaan ohjauksen Oscarin.

Peräti neljä EEAaO:n näyttelijöistä on ehdolla, kaikki heistä on ensikertalaisia. Malesialaissyntyinen Michelle Yeoh on ensimmäinen aasialainen ehdokas naispääosakategoriassa. Miessivuosaehdokas  Ke Huy Quan on voittanut lähes kaikki Oscareita ennakoivat palkinnot. Jos hän voittaa pääpotinkin, on hän vasta toinen kaakkoisaasialainen Oscar-voittaja. Edellinen oli Haing S. Ngor, joka palkittiin vuoden 1984 elokuvasta Kuoleman kentät (The Killing Fields).

Quan teki ensiesiintymisensä Indiana Jones ja kuoleman temppeli -elokuvan Short Round -poikana. Lapsitähtivuosien jälkeen hän ehti jo lopettaa näyttelemisenkin, mutta on nyt Oscar-ehdokkaana samana vuonna hänelle Kuoleman temppelissä tilaisuuden antaneen Steven Spielbergin kanssa!

Spielbergin omaelämäkerrallinen The Fabelmans noteerattiin seitsemässä eri kategoriassa, ja sen myötä Spielbergin elokuvilla on nyt yhteenlaskettuna peräti 146 ehdokkuutta. Kakkosena tulee William Wyler (1902–1981), jonka elokuvat saivat 127 ehdokkuutta. Spielberg jakaa parhaan elokuvien ehdokkuuksien ennätyksen (12 kpl) Wylerin (mm. Loma Roomassa) kanssa. Ohjausehdokkuuksissa Wylerilla on edelleen ennätys hallussaan, se on tuo samaiset 12 kpl.

Spielberg on joka tapauksessa ainoa ohjaaja, joka on ollut ehdolla kuudella peräkkäisellä vuosikymmenellä. Vielä paremmaksi pistää Spielbergin pitkäaikainen yhteistyökumppani, jo ohjaajan vuoden 1974 elokuvaan Kovat ratsastajat (The Sugarland Express) musiikin tehnyt John Williams. Williams on ollut ehdolla seitsemällä vuosikymmenellä ja on 53 ehdokkuudellaan niitä eniten kerännyt elossa oleva elokuvantekijä. Kaiken kaikkiaan eniten ehdokkuuksia on saanut Walt Disney (1901–1966), 59 kappaletta.

Viidesti jo voittanut, helmikuussa 91 vuotta täyttänyt Williams on nyt myös kautta aikain vanhin ehdokas. Edellinen ennätyksenhaltija oli James Ivory, joka voitti käsikirjoitus-Oscarin 89-vuotiaana elokuvasta Call Me by Your Name (2018).

Löytyy The Fabelmansista vielä yksi ennätys: sivuosakategoriassa nomineeratulla Judd Hirschillä on nyt pisin väli ensimmäisen ja toisen ehdokkuuden välillä. Edellinen kun tuli jo vuoden 1980 draamasta Tavallisia ihmisiä (Ordinary People).

Michelle Yeohin pahin kilpailija naispääosa-Oscarista lienee Cate Blanchett kuuden Oscar-ehdokkuuden elokuvasta Tár. Blanchett on tämän vuoden ehdokkaista ainut, joka on voittanut aiemmin: vuoden 2005 Lentäjästä (Aviator) ja vuoden 2014 Blue Jasminesta. Lentäjä on myös siitä ainutlaatuinen tapaus, että Oscar tuli Oscar-voittajan (Katherine Hepburn) esittämisestä.

Blanchett on nyt ollut tähtenä kymmenessä parhaan elokuvan ehdokkaaksi päässeessä leffassa, mikä on naisnäyttelijöiden ennätys. Hän on tasoissa Leonardo DiCaprion ja Jack Nicholsonin kanssa, mutta kaikkien aikojen ennätystä pitää hallussaan Robert De Niro, jonka elokuvista yksitoista on ollut ehdolla vuoden parhaaksi.

Viime vuonna Belfastista käsikirjoitus-Oscarin voittaneesta Kenneth Branaghista tuli ensimmäinen peräti seitsemässä eri kategoriassa ehdolla ollut ihminen. Tänä vuonna Alfonso Cuarón (Roma) ylsi samaan, kun hänen lyhytelokuvansa Le Pupille sai ehdokkuuden. Cuarón pisti samalla Branaghia paremmaksi, sillä siinä missä britti on nyt voittanut yhden kahdeksasta ehdokkuudestaan seitsemässä eri kategoriassa, meksikolaisohjaajalla on neljä voittoa 11. ehdokkuudesta samassa määrässä kategorioita.

Oscareita jakavaa Yhdysvaltojen elokuva-akatemiaa on pidetty vanhoillisuuden linnakkeena, mutta viime vuosina sen jäsenistö on laajentunut tuntuvasti nuorempaan ja kansainvälisempään suuntaan. Sen huomaa jo ehdokasasettelussakin. Tänä vuonna esimerkiksi 20 prosenttia näyttelijäehdokkaista on aasialaista syntyperää – paljolti kiitos Everything Everywhere All at Oncen.

Tämä on myös viides vuosi putkeen, jolloin parhaan elokuvan kategoriassa on ei-englanninkielinen tuotanto. Kolme vuotta sitten Parasite jopa räjäytti potin voittamalla. Edellisiä perättäisiä ei-englanninkielisiä ehdokkaita parhaan elokuvan kategoriassa saa etsia 1970-luvulta!

Parhaan kansainvälisen elokuvan kategorian taatusti voittava saksalainen Netflix-tuotanto Länsirintamalta ei mitään uutta sai myös seitsemän muuta ehdokkuutta. Elokuva perustuu aikaisemminkin palkitsemisen arvoisesti filmatisoituun teokseen, mutta se ei ole ensimmäinen ”uusintafilmatisointi”, joka menestyy Oscareissa alkuteoksen tapaan. Olemmehan muutaman vuoden sisällä nähneet muun muassa elokuvat Little Women ja A Star Is Born. Sen sijaan Länsirintamalta ei mitään uutta vie voiton ennätyskisassa pisimmästä välistä ensimmäisen ja uusimman filmatisoinnin välillä. Vuonna 1929 valmistunut Hollywood-versio palkittiin vuonna 1930 ja nyt saksalaisnäkemys yrittää samaa 93 vuotta myöhemmin!

Saa nähdä, onko uusia ennätyksiä taas tehtailtu, kun vuoden 2023 Oscar-gaala on ohi aamulla 13. maaliskuuta Suomen aikaa.

 

Yhdysvaltojen elokuva-akatemian palkinnot eli Oscarit jaetaan sunnuntain 12. maaliskuuta ja maanantain 13. maaliskuuta välisenä yönä Suomen aikaa.

 

Jätä kommentti
Jätä vastaus

Settings

Valikko

Luo asiakastili ja tallenna omat suosikit

Kirjaudu sisään

Luo asiakastili luodaksesi omia elokuvalistoja.

Kirjaudu sisään

Ole hyvä ja kirjaudu

Kirjaudu sivulle